Gezondheid
Hond gezond
U weet zelf het best wanneer uw hond niet in orde is
Een gezonde hond voelt zich zowel lichamelijk als geestelijk goed. Dat is terug te zien in de conditie van de vacht, het gebit, het loopvermogen en het gedrag van de hond. Is er iets niet in orde, dan zult u dat als baasje al snel herkennen, ook al ziet een buitenstaander er niets bijzonders aan; het baasje kent haar/zijn hond het beste.
Vroeg of laat krijgt ieder hondenbaasje te maken met de dierenarts of specialistische dierenzorg.
Ook al is uw hond gezond, een ongelukje zit in een klein hoekje.
Over gezondheid bij honden in Den Bosch; meer informatie | ||||
Meer informatie over |
Meer informatie over |
Meer informatie over opvoeding van pups |
Meer informatie over |
Meer informatie over |
Gezonde start voor pups
Informeer uzelf voordat u een hond in huis haalt
Heeft u net een pup in huis, dan heeft u zich vooraf goed geïnformeerd over de opvoeding van en gezondheid bij pups. In het slechtste geval heeft u dat niet, en toch de plotselinge zorg voor een pup. Op de website van Bossche Honden vindt u een aantal simpele richtlijnen om 'het goed te doen' en u tegelijkertijd de tijd geeft u alsnog in te lezen. Details per onderwerp over de opvoeding van pups vindt u hier terug.
Het beste scenario voor een gezonde pup
Uw pup heeft twee gezonde ouders, bij voorkeur voorzien van een stamboom, die u zelf heeft gezien met het nest dat netjes en schoon was. U heeft voldoende tijd gehad om kennis te maken met de pups en u in te lezen over het ras en de opvoeding. Daarnaast weet u al dat de ouders geen erfelijke aandoeningen hebben. Als de ouders dan ook nog versvoer als voeding krijgen en de pups daarop zijn afgespeend heeft uw pup de best mogelijke lichamelijke start. U krijgt een paspoort (en bij voorkeur ook een stamboom) mee en een inentingsschema. Uw pup is al ingeënt en ontwormd als u deze meekrijgt en u bent voornemens dit bij te houden.
Om uw pup ook mentaal de beste start te geven en er een goed luisterende huishond van te maken, start u zo snel mogelijk met een opvoedingscursus. Niet alleen voor uw pup, maar ook voor uzelf zodat u leert om te gaan met een nieuwe huisgenoot en omdat u samen met nieuwe hondeneigenaars in contact komt en ervaringen kunt delen. Via erkende instructeurs leert u spelenderwijs een heleboel bij een puppytraining. Er zijn in Den Bosch en omgeving veel honden trainingsscholen die puppytraining geven.
Voordat de pup bij u in huis komt, zorgt u er ook voor dat u alles in huis heeft wat de pup nodig heeft; voeding, bench, speeltjes, riem en halsband. Daarnaast nog een hoop geduld, tijd en een dierenarts die u vertrouwd. In de praktijk is het ook nog handig als u uw eigen boodschappen voor ongeveer een week in huis heeft omdat u niet eenvoudig een paar uur weg kunt. Uw pup moet namelijk nog een hoop leren; ook alleen zijn. En dan liefst zonder dat uw buren gaan klagen.
Dierenartsen 's-Hertogenbosch en omgeving
Match uw dierenarts aan uw behoefte
Een dierenarts heeft u hoe dan ook vroeg of laat nodig. Kies deze daarom zorgvuldig uit op zaken die u belangrijk vindt en niet alleen omdat de betreffende dierenarts 'om de hoek' woont. In geval van nood kunt u daar nl. ook terecht als uw hond geen vaste klant is.
Dierenartsen kunnen gezien worden als deskundigen op dierengezondheid in het algemeen maar op onderdelen zijn er verschillen. In dieren en in specialisaties. Zo zal een specialist op het gebied van interne chirurgie bij vogels best een standaard handeling (zoals inenten) bij honden kunnen verrichten, maar heeft u bijvoorbeeld hele specifieke vragen over uw hond. Het is daarom verstandig uw dierenarts uit te kiezen wanneer u deze nog níet nodig heeft. U bepaalt dan zelf welke dingen u belangrijk vindt en kijkt welke dierenarts hierin mee gaat. Uiteraard moet het ook een beetje klikken met de persoonlijkheid van de arts. Ieder mens is tenslotte uniek.
In de omgeving van Den Bosch zijn veel dierenartsenpraktijken met verschillende werkwijzen en specialismen. Waar de één een standaard spreekuur heeft, heeft de ander dat meerdere malen per dag, of kunt u alleen op afspraak terecht. En niet iedere praktijk kan alle handelingen verrichten. En sommige juist wel; omdat er een 24-uurs kliniek aan vastzit. Kortom: er is een groot aanbod waar u uit kunt kiezen. Heeft u net een pup aangeschaft, dan kunt u bij de meeste dierenartsenpraktijken terecht voor een check-up en een vervolgafspraak voor bijvoorbeeld inentingen en ontwormingskuren. Klik hier voor de alfabetische lijst van dierenartsen in de regio 's-Hertogenbosch.
Specialistische dierenzorg
Voorbij de reguliere dierenarts
Helaas kan het voorkomen dat uw hond een dergelijke blessure of ziekte heeft die uw dierenarts niet verder kan behandelen. Denk daarbij aan de gevolgen van bijvoorbeeld een maagtorsie waarbij uw hond opgenomen moet worden in een specialistisch dieren ziekenhuis waar behandeling wèl mogelijk is. Uiteraard zal uw dierenarts u doorverwijzen in een dergelijk geval en u en uw hond aanmelden.
Er zijn ook (niet veel) homeopatische dierenartsen (= ook reguliere dierenarts die daarnaast is geschoold in natuurlijke behandelingen, producten en kruiden) die zich meer richten op de algehele dierenzorg door de oorzaken op te sporen en homeopatisch te behandelen, in plaats van het gevolg van het probleem te behandelen. Zo zal een reguliere dierenarts bij een kleine oorontsteking het oor schoonmaken en een antibioticum meegeven, een homeopatisch dierenarts kan besluiten het oor met groene leem in te smeren en de voeding of huisvesting van uw hond nader te onderzoeken. Een pro-vers dierenarts kan u helpen over te stappen van brokken naar verse rauwe hondenvoeding. Bij beide mogelijkheden stopt de oorontsteking van uw hond; het is aan u waar u voor kiest.
Een ander aspect van specialistische dierenzorg betreft de mentale / geestelijke zorg voor honden. Heeft u een hond met een ernstig bijt- of gedragsprobleem dan is euthanaseren echt de laatste oplossing. Wilt u er alles aan doen om het probleem bij uw hond te verhelpen dan kunt u ook nog contact opnemen met bijvoorbeeld een gedragstherapeut. Na enige tijd (of soms na lange en intensieve training) verandert het gedrag van uw hond of van uzelf waardoor u toch weer het vertrouwen in uw hond terugkrijgt. Ook kunt u voor kleine dingetjes die u niet fijn vindt bij uw hond (trekken aan de riem, niet sociaal bij andere honden, niet willen slapen) terecht bij een honden gedragstherapeut. Zij kunnen u helpen om escalatie van het probleem te voorkomen.
Trimsalons en vachtverzorging Den Bosch e.o.
Goed gekapt
Er zijn grote verschillen in de vachten per hondenras. Enkele of dubbele vachten, langharig of kortharig, stokharig of mooie krullen. Iedere vacht heeft verzorging nodig. Dit loopt uiteen van af en toe borstelen tot dagelijks. De ene hond kan er van genieten terwijl de ander wegloopt als u een borstel pakt. Het best leert u uw hond van jongs af aan dat borstelen niet eng is, door regelmatig de borstel te pakken en uw hond te belonen. U zorgt er dan tevens voor dat uw hond geen klitten heeft.
Een trimsalon kan een uitkomst zijn voor periodieke vachtverzorging. De hond staat daar op een speciale tafel waarvan hij niet kan ontsnappen en de hondentrimmer kan uw hond netjes verzorgen. Bij veel honden is het niet voldoende om geborsteld te worden en worden de haren netjes in model geknipt. Een trimsalon is op de hoogte van de knipmodellen van de diverse hondenrassen. Naast borstelen en knippen kan uw hond worden gewassen (bij sommige honden is dit nauwelijks door u zelf te doen) of de nagels geknipt of gevijld. U lees hier meer informatie over honden trimsalons in Den Bosch.
Gebitsverzorging bij honden
Heeft mijn hond een beugeltje nodig?
Het gebit van een hond is een zogenaamd schaargebit; gemaakt om te knippen en scheuren. Geeft u uw hond BARF of NRV als voeding, dan zal uw hond zijn gebit ook gebruiken zoals het bedoeld is. De spieren in de kaken blijven sterk en het gebit mooi wit zonder al te veel aanslag. Aanslag op het gebit is echter ook erfelijk bepaald.
Omdat de meeste honden brokken als hoofdvoedsel hebben, krijgen ze steeds vaker te maken met tandsteen. Kiest u voor brokken of blikvoer, houdt dan rekening met de leeftijd van uw hond en kies brokken die voor uw hond bedoeld zijn. Laat uw hond regelmatig met een flostouw spelen zodat er meer met het gebit wordt gedaan. Er zijn ook snacks die speciaal bedoeld zijn om de tanden van uw hond te reinigen.
Tandplak en tandsteen kunt u grotendeels voorkomen door de tanden en kiezen van uw hond zelf te poetsen. In een laag tempo en met een hoop geduld kunt u dit bij een wat oudere hond nog aanleren. Beter is om uw hond vanaf de aanschaf iedere week te helpen met tandenpoetsen. Uw hond went er zo aan en zorgt ervoor dat u, jaren later als het echt nodig is, gemakkelijk met een tandenborstel de tanden kunt reinigen. Er zijn speciale tandenborstels en tandenpasta voor honden. Er zijn ook dierenartsenpraktijken waar u hiervoor een cursus kunt volgen.
Heeft uw hond teveel tandsteen en/of ontstoken tandvlees, dan kan uw dierenarts u verder helpen. Onder narcose wordt het tandsteen dan verwijderd. Heeft uw hond andere problemen met het gebit waar uw dierenarts u niet mee kan helpen, dan is het goed te weten dat er ook tandartsen voor honden zijn. Voor eenvoudige gebitsreiniging tot complexe beugels. U vindt hier meer informatie.