Voeding
De basis van een gezonde hond is de juiste voeding
Klinkt simpel, maar dat is het niet
Om te kunnen begrijpen welke voedingsstoffen een hond nodig heeft moet men teruggaan naar de oorsprong. Een hond is een carnivoor en stamt af van de wolf. De hond is een opportunistisch dier en heeft zich aangepast aan de wensen van de mens. Deze psychische aanpassing heeft echter niets te maken met de lichamelijke kenmerken van de hond.
Met andere woorden: u kunt uw hond allerlei kunstjes aanleren en soms perfect leren luisteren, maar de binnenkant van een hond is nog steeds bijna hetzelfde als die van de wolf: een schaargebit in plaats van een knipgebit, 1 maag in plaats van 3 zoals bij een koe, en een kort darmgestel. Zo klinkt het bijna logisch uw hond een wolvendieet te geven.
Toch maakt men nog zelden deze keus.
Bossche Honden helpt u ook met informatie over BARF, NRV en KVV waar nog niet veel baasjes over hebben gehoord omdat er zelden reclame over dit onderwerp wordt gemaakt.
Goed geïnformeerd kunt u beter beslissen of u kiest voor hondenbrokken of verse rauwe hondenvoeding.
Voldoende keus in hondenvoeding en snacks tussendoor; meer informatie | ||||
Meer informatie over |
Meer informatie over |
Meer informatie over vers voeren: BARFen NRV |
Meer informatie over vers voeren: KVV |
Meer informatie over |
|
||||
|
|
|
|
|
Rauw vers vlees als hondenvoer; ook in Den Bosch?
Mensen kiezen met menselijke argumenten
Lichamelijk vraagt een hond om wolvenvoedsel om de honger te stillen;
mentaal (aangeleerd gedrag) vraagt een hond vaak ook om een beloning voor goed gedrag
en krijgt zijn maaltijden netjes in een bak geserveerd op vaste tijden. Een hond is voor zijn voeding volledig afhankelijk van de mens, en de keuzes die mensen maken.
De meeste hondeneigenaren weten weinig van gezonde hondenvoeding, en baseren zich op reclame, adviezen van o.a. dierenartsen en winkeliers, en kijken naar hun eigen hond voor bevestiging. Vooral dat laatste is belangrijk. Als men zelf ziet dat de hond 'het goed doet' op de voeding die hij krijgt, en een deskundige bevestigt dat, dan stopt het menselijk brein met zoeken naar informatie. Terwijl u dagelijks wat reclame hoort of ziet van heel veel merken hondenvoeding en onbewust weer die bevestiging krijgt.
Voor wolvenvoedsel wordt geen reclame gemaakt...
Versvoer voor honden: BARF / NRV / KVV
Onbekend is onbemind
Dat wolvenvoeding niet bekend is bij het grote publiek, is niet meer dan logisch. Informatie ontbreekt of is moeilijk te vinden, er wordt alleen gerichte reclame gemaakt bij mensen die deze informatie al gevonden hebben en dierenartsen en winkeliers wijzen u ook zelden op het bestaan van dit type hondenvoeding. Toch is verse voeding volop verkrijgbaar.
Bossche Honden streeft ernaar u volledig te informeren, dus ook over voeding die niet op de meest voor de hand liggende plaatsen te koop is. Verse hondenvoeding, rauw voer of BARF is echter geen zak waaruit u met een maatschepje de juiste hoeveelheid voor uw hond haalt.
Eten als een wolf is geschikt voor grote honden... | en net zo goed voor de kleintjes... |
Geeft u uw hond BARF (Biologically Appropriate Raw Food) dan gaat u zelf de juiste hoeveelheden van de nutriënten samenstellen. Dit kost een hoop moeite en tijd, zeker in het begin. Het is even wennen aan de diverse diersoorten, het juiste gewicht, de geuren en de verhoudingen van bot, spiervlees, organen, groente en extra's. Daarnaast heeft u ook nog ruimte nodig in uw vriezer om de voeding op te slaan. Geeft u liever NRV (Natuurlijk Rauw Voedsel) dan heeft u ook vriezer ruimte nodig maar hoeft u niet zelf samen te stellen en geeft u hele prooidieren. Wilt u meer weten over het geven van versvoer, dan leest u hier meer informatie over BARF en NRV.
Na een poosje heeft u er een nieuwe hobby bij en ziet u de kleine (soms grote) kwaaltjes bij uw hond afnemen of zelfs verdwijnen. U ziet uw hond weer echt genieten van iedere maaltijd die nooit exact hetzelfde is en u weet precies wat u zelf heeft gegeven. Geeft u graag verse voeding, maar heeft u weinig tijd of zin om zelf samen te stellen, dan kunt u ook kiezen voor verse voeding die al vooraf is samengesteld en gemalen door iemand anders. U leest hier meer informatie over KVV (Kompleet Vers Vlees).
Het voeren van vers rauw voedsel houdt niet in dat u vooraf bij de slager wat vlees haalt en dit aan uw hond geeft.
Zelf samenstellen vereist discipline om de juiste verhoudingen van de diverse ingrediënten te mengen; u kunt het namelijk ook fout doen.
Commercieel hondenvoer: brokken / natvoer in blik
Gemakkelijk en volop verkrijgbaar in alle soorten en maten
Hondenbrokken en natvoer in blik zijn bij iedereen bekend en bijna overal te koop. Dierenspeciaalzaken hebben enorm veel keus in merken, prijsklasses en verpakkingen en een kleinere keus staat gewoon bij de supermarkt in de schappen. Met een drukke agenda is een zak hondenbrokken al snel gehaald. En heeft uw hond een specifieke voedingsbehoefte dan kunt u speciale hondenbrokken halen bij de meeste dierenartsen. De meeste honden vinden de geur van blikvoer erg lekker waardoor ze het graag eten.
U heeft er eigenlijk bijna geen omkijken naar. U lees hier meer informatie over de diverse merken hondenbrokken en natvoer.
Snacks voor honden / beloningssnoepjes / trainers
Snacks zijn niet per definitie slecht voor uw hond
Net als iedereen heeft ook uw hond soms trek in een tussendoortje. Of u wilt uw hond belonen voor het opvolgen van een commando of voor goed gedrag. Veel hondenscholen of verenigingen werken volgens dit principe.
Heeft u goed getrained, dan is de beste beloning die uw hond kan krijgen, uw eigen stem. Pas daarna kunt u gaan denken aan beloningssnoepjes; de meeste honden zijn daar wel gevoelig voor. Snacks, al dan niet gezond voor uw hond, zijn in overvloed verkrijgbaar. Naast het fungeren als tussendoortje zijn er ook snacks die de voeding ondersteunen. Denk daarbij aan staafjes of snoepjes voor een schoon gebit of als aanvulling/ondersteuning van de hoofdmaaltijd. Geeft u bijvoorbeeld BARF als voeding, dan kan het gebeuren dat uw hond een lastige eter blijkt als het om orgaanvlees gaat. Door dan de snacks te geven in de vorm van gedroogd orgaanvlees zoals hart of lever weet u zeker dat ze ook deze voedselgroep binnen krijgen.
Gedroogd vlees om als gezonde snack tussendoor te geven kunt u bij dierenspeciaalzaken kopen, maar ook heel handig zelf maken.
Denkt u er wel aan dat snacks ook risico's met zich meebrengen. Te veel tussendoortjes maakt de hond dik, en kan ervoor zorgen dat hij z'n hoofdmaaltijd niet meer volledig opeet. Bij het voeren van hondenbrokken is dat gunstig, bij BARF niet. Er kan dan een tekort ontstaan. Ook bestaat de kans dat uw hond niet meer luistert als u geen beloningssnoepje bij u hebt, of uw hond krijgt onbedoeld de verkeerde snacks voorgezet die schade kunnen toebrengen.