Rauwe voeding voor honden BARF en NRV

BARF rauwe voeding voor honden starten

rauw vers voer voor honden is geschikt voor grote en kleine honden
rauw vers voer voor honden is geschikt voor grote en kleine honden

Eenvoudig starten met BARF

Bent u al overtuigd van de voordelen van verse vleesvoeding voor uw hond, wilt u graag beginnen maar weet u nog niet goed hoe, dan leest u hier waar u rekening mee moet houden en hoe u eenvoudig kunt starten.

 

Volwassen honden:

 

 • Kijk bij de rasstandaard van uw hond hoeveel uw hond behoort te wegen als volwassen hond.
 • Voedingsbehoefte is tussen 2% en 3% van dat lichaamsgewicht.
 • Verdeel de voedingsbehoefte tussen de verschillende voedingselementen. Hou ook rekening met tussendoor te geven snacks.
 • Voedingselementen: 50% vleesbotten, 10-15% rauwe
  gepureerde groentes, 15-20% orgaanvlees incl. pens,
  15-25% spiervlees, eventueel supplementen.
 • Leer uw hond wennen aan de smaak en textuur van de voeding, en leer de organen van uw hond er mee om te gaan.

Voorbeeld:

Uw hond weegt 22 kg. Gemiddelde voedingsbehoefte is 2,5%. 2,5% van 22 kg is 550 gram.

Per dag krijgt de hond: 50% vleesbotten = 275 gram, 10% rauwe gepureerde groentes = 55 gram, 15% orgaanvlees = 83 gram, 25% spiervlees = 138 gram.

 

Pups:

krijgen dezelfde voeding, maar in een ander percentage. Neem voor pups 5%-10% als voedingsbehoefte en bereken het gewicht van de voeding aan de hand van het huidige gewicht van de pup in plaats van het volwassen gewicht. Manier van berekening is verder hetzelfde.

 

Natuurlijk: alle begin is moeilijk. Zowel voor uw hond als voor uzelf wanneer u start met BARF of NRV. U heeft spullen nodig om het voedsel handig te kunnen samenstellen, u krijgt te maken met weerstand van buitenaf en u moet leren wat u wel en niet aan uw hond kunt geven. Daarnaast heeft u ook nog een hele middag tijd nodig per ca. 6 weken om het voedsel voor te bereiden. Is die middag echter achter de rug, dan heeft u 6 weken lang iedere dag een pakketje voedsel klaar liggen. Gemak voor de baas, en uw hond zal het zeker kunnen waarderen.

 

Tip: Ga u inlezen over vers voeren van honden. Goede informatie kunt u vinden op diverse forums zoals o.a. www.barfplaats.nl. Dit forum is niet-commercieel opgezet en heeft heel veel informatie, verzameld en gedeeld door honderden hondeneigenaren, fokkers en dierenartsen met jarenlange ervaringen in het vers voeren van honden.

 

Lees ook eerst de waarschuwingen.

Voedingselementen BARF vers voer voor honden

rauwe hondenvoeding; complete BARF maaltijd voor honden
rauwe hondenvoeding; complete BARF maaltijd voor honden

Samenstelling BARF

Er zijn 4 voedingselementen te vinden in BARF:

 

 
 • 50% bevleesde botten in verhouding 50/50. Dit betekent dat dit gedeelte uit 50% bot bestaat en 50% vlees dat die botten bij elkaar houdt. Zien de botten er wat kaal uit dan voegt u wat spiervlees toe zodat de verhouding ongeveer klopt.
  Bijvoorbeeld: kippennek, eendennek, kipkarkas, eendkarkas, konijnkarkas, parelhoenkarkas, lamsribben.
 • 15-25% spiervlees is alle vlees (geen organen) dat oorspronkelijk vast zit aan de botten van een dier. Dit vlees zorgt ervoor dat een skelet bij elkaar gehouden wordt.
  Bijvoorbeeld: rundvlees, kipfilet, geitenvlees, lamsvlees, kalkoendijvlees.
 • 15-20% orgaanvlees.
  Bijvoorbeeld: runder/lamshart, lams/runderpens, kippenmaagjes, nieren, lever.
 • 10-15% gepureerde groente.
  Bijvoorbeeld: wortelen, andijvie, spinazie, witlof, biet, boontjes, sla.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Deze 4 voedingselementen worden rauw gevoerd. NOOIT koken, bakken of in de magnetron klaarmaken.

 

Door botten te verhitten verandert u de samenstelling van het bot, waardoor het gevaarlijk kan gaan splinteren. U leest hier meer informatie over dingen die u niet aan uw hond mag geven.

 

Extra voedingselementen

Naast de bovenstaande 4 hoort ook vis thuis op het menu van uw hond. 1x per week is voldoende. Deze wordt ook rauw gevoerd. Geschikte vis is bijvoorbeeld zalm; zalmkop of zalmlijf incl. graat.

Per 10 kg hond 1 ei per week. Weegt uw hond dus 20 kg, dan krijgt hij 2 eieren. Ook deze worden rauw gevoerd incl. de schil. De eieren kunnen in zijn geheel worden gegeven, maar ook stukgemaakt over de maaltijd heen.

 

Supplementen

Sommige honden hebben door ziekte of ouderdom behoefte aan voedingssupplementen. Een gezonde hond die goed en evenwichtig te eten krijgt heeft deze niet nodig.

 

Gewenning aan BARF

d

d

Waarschuwingen

d

d

d

d

d

d

d

d

d

d

d

d

d

d

NRV hondenvoeding

Door de natuur zelf in de juiste verhouding samengesteld

NRV gaat net een stapje verder dan BARF. Waar bij BARF de natuurlijke samenstelling van een prooidier wordt nagebootst, gaat het bij NRV om hondenvoeding zoals de natuur het echt bedoeld heeft; met hele prooidieren. Deze bestaan uiteraard in de juiste verhoudingen tussen botten, spiervlees en organen. De maaginhoud van het prooidier bestaat uit het kleine percentage gepureerde groente dat u bij BARF zelf moet malen.

 

voedingsbron: konijn in de vacht   NRV voor gevorderden
bescherm uw vloer bij binnenshuis voeren van uw hond  

voor kleine honden zeer geschikt: eendagskuikens

 

Natuurlijk stapt u niet zomaar over van brokken naar NRV voeding; uw hond moet hiermee leren omgaan en u als eigenaar natuurlijk ook. Bent u van plan uiteindelijk van brokken over te stappen naar NRV, dan is de beste weg dit te doen via ongeveer 6 weken KVV (Kompleet Vers Voer of Kant en klare Verse Voeding), dan naar BARF (minimaal een jaar) en dan uiteindelijk NRV.

 

Deze vorm van hondenvoeding is bedoeld voor gevorderden en niet voor iedere hond geschikt. Het is belangrijk dat u zich goed inleest in de materie om uw hond op de juiste wijze te kunnen begeleiden in dit proces. U kunt veel informatie vinden bij Barfplaats; een forum voor vers gevoerde honden. Verwacht ook weerstand vanuit uw omgeving; zowel van dierenartsen als huisgenoten en binnen uw vriendenkring. Niet iedereen kan dit waarderen.

 

Bedenk echter dat deze voeding de enige echt natuurlijke voeding is van uw hond. Kaken, maag en darmen zijn hier volledig op ingericht waardoor welvaartsziekten bij de hond tot een echt minimum beperkt worden.

 

Historie BARF / NRV / KVV

d

d

Voordelen vers voer voor honden

d

d